Blijf vasthouden in gebed

““God heeft me weer niet geantwoord,” zei de vrouw ontmoedigd. “Ik snap het niet, maar Hij schijnt nooit naar me te luisteren.” De dominee keek aandachtig naar de zenuwachtige vrouw en zei toen: “Een uur lang op je knieën zitten piekeren heeft met gebed eigenlijk niets te maken. Naar God luisteren is vaak een antwoord op zich. Er moet altijd een moment komen waarop je gebeden overgaan in vertrouwen en ik denk dat het daar bij jou aan schort.”

Jezus vertelde Zijn discipelen een gelijkenis om duidelijk te maken dat men altijd moet blijven bidden, totdat het antwoord komt. Lukas 18:1

Bidden totdat het antwoord komt? Wat bedoelde Jezus eigenlijk en krijgen we wel altijd antwoord op onze gebeden? God beantwoordt de gebeden van Zijn kinderen. Altijd.

Vaak beantwoordt Hij onze gebeden vlot en direct en precies op de manier waarop wij gehoopt hadden. Maar dat gebeurt niet altijd. Soms moeten wij eerst iets leren om het antwoord ten volle te kunnen begrijpen of te waarderen, maar soms is het antwoord ook gewoon “Nee.”

Wij denken in onze trots al snel dat we precies weten wat we nodig hebben om gelukkig te zijn, maar wij zijn slechts kleine kinderen in de school des levens en kunnen maar beter goed naar de directeur luisteren. Als je zoontje van vijf voor zijn verjaardag absoluut een buks wil hebben, probeer je hem vermoedelijk toch op andere gedachten te brengen. En zo is dat ook met God, die precies weet wat ons uiteindelijk echt gelukkig zal maken.

Maar hoe kunnen wij dan bidden totdat het antwoord komt, zoal Jezus zei?

Bidden vraagt discipline en daar rammelt het nogal eens. Vaak beginnen we heel enthousiast. Wij brengen onze noden bij God of bidden met overtuiging en vol vuur voor een kennis die het zo hard nodig heeft. Maar na een dag of twee zwakt dat gebed al af in intensiteit en vaak blijft er van die gebeden een maand later weinig over. We hebben tenslotte geen enkele verbetering gezien en het lijkt een verspilling van kostbare energie.

Maar daar maken we een cruciale fout. Jezus wil juist dat we altijd blijven bidden en er niet mee ophouden. Altijd maar doorgaan? Maar hoelang dan?

Totdat wij op de plaats zijn aangekomen waar we het probleem volledig en met overtuiging in Gods handen kunnen achterlaten. Misschien dat je het fysieke antwoord nog niet gezien hebt, maar in je hart leeft de verzekering dat God je gebeden gehoord heeft. Hoop en verlangen zijn veranderd in de overtuiging dat je het antwoord ontvangt. Je vertrouwt God dat Hij je het juiste antwoord op de juiste tijd zal openbaren. Twijfel en angst zijn vertrokken en er rust een glimlach op je gezicht. Dat bedoelde Jezus toen Hij zei dat wij niet mogen ophouden met het gebed totdat wij het antwoord, of die overtuiging hebben gevonden.

En vergis je niet, gebed is ook een gevecht. Gebed is een strijd tegen de geest van twijfel en angst. Twijfel komt van Satan die ons wil hinderen en ontmoedigen. Hij wil ons er graag van overtuigen dat God wel veel zegt, maar uiteindelijk weinig doet. Dus waarom zou je die gebeden steeds weer omhoog sturen? Maar Satan is een leugenaar.

Zijn naam zegt al genoeg. Satan wil zeggen ‘dwarsbomer’ of ‘tegenstander.’ Blijf dus bidden. Dat vraagt overgave. Maar als je er niet mee ophoudt zal de overwinning des te zoeter smaken, want de rust die je vindt in dat prachtige

Godsvertrouwen is kostbaarder dan het zuiverste goud op deze aarde

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *