Wat mij helpt om te bidden

Door Ryan Duncan

Net zoals een heleboel andere mensen leerde ik aan de eettafel hoe ik moest bidden. Daar vouwde ik netjes mijn handen en sloot ik mijn ogen terwijl mijn vader het gebed zei en daar voelde ik dat God bij ons aan tafel zat. Ik paste diezelfde techniek toe voordat ik ging slapen. Dan knielde ik bij mijn bed en bad ik voor iedereen en alles wat mij lief was. Soms vroeg ik God het onmogelijke, zoals die keer dat ik Hem vroeg om me een echte dinosaurus te laten zien, maar uiteindelijk viel ik altijd tevreden in slaap. Maar toen ik een puber werd bleek deze manier van bidden niet meer toereikend. Toen begon ik met vaste regelmaat in slaap te vallen tijdens mijn eentonige geratel en wat nog belangrijker was, ik had niet het gevoel dat ik echt met God in contact stond.

Hoe moet een mens dan bidden? Is er zoiets als de juiste manier?

Dat hangt er maar vanaf. Wat voor de een goed werkt, werkt misschien juist niet voor een ander. Toch zijn er een paar dingen die er voor mij uitspringen.

“Ik zal bidden met mijn geest maar ook met mijn verstand!”
1 Corinthiƫrs 14:15

Een van de eerste dingen die voor mij heel goed werken is een gebed terwijl ik loop. Ik ben nooit zo goed geweest in het stilzitten tijdens het gebed. Ik heb er moeite mee me lang te concentreren en word snel afgeleid. Dan slaan mijn gedachten al snel op hol en moet ik enorme strijd leveren om weer terug te keren naar de plaats van het stille gebed. Ik ga nu dus heel vaak wandelen als ik tijd met God nodig heb. Ik stap gewoon mijn huis uit en begin met God te praten. Voor mij doet het wonderen.

Waarom het voor mij werkt weet ik niet. Het feit dat ik loop helpt mij om me te concentreren. Ik heb een fris en helder gevoel en mijn conversatie met God gaat me gemakkelijker af. Misschien is het wel omdat gebed eigenlijk een natuurlijke bezigheid zou moeten zijn en als ik loop ervaar ik het als zodanig. Als je dus naar een manier zoekt om je relatie met God te verdiepen, moet je misschien iets doen wat voor jou heel natuurlijk is en je, terwijl je dat doet, op God afstemmen. Zo ervaren veel mensen de aanwezigheid van God tijdens het maken van muziek of bij het tekenen.

 

Stilte

‘Wees stil en weet dat Ik God ben.’
Psalm 46:10

Toen ik nog student was zocht ik regelmatig het gebedskapelletje van de universiteit op. Gewoonlijk had ik dus moeite om stil te zitten, maar om de een of andere reden was het hier in dat kapelletje anders.

Als je door de deur liep kwam de stilte je al tegemoet. Je stapte als het ware een gewijde wereld van rust binnen en de vrede die ik daar in de stilte ervoer kende zijn weerga niet. In die stilte was het makkelijk om met Jezus te praten en naar Hem te luisteren.

De wereld is vol met geluid en afleiding. De televisie, het internet en mobiele telefoons schreeuwen om onze aandacht. Als wij niet uitkijken vergeten we wat het betekent om stil te zijn. Als je de nood voelt om je bij God terug te trekken, zoek dan de stilte op. Laat de rust op je inwerken en luister naar Zijn stem.

Bid eerlijk en met passie
Soms denk ik dat ons gebedsleven lijdt onder een te passieve of oppervlakkige houding. De Bijbel vertelt ons dat wij met een nederige houding bij God moeten komen, maar soms is die ‘nederigheid’ misschien wel een soort filter dat de kracht en het vuur uit ons gebed haalt. Gebed is communicatie tussen een liefdevolle Vader met zijn kind en terwijl respect op zijn plaats is, gebeurt het maar al te vaak dat we onze ware emoties niet aan God durven tonen en niet uitspreken. Soms zijn we bang dat God er achter komt wat we werkelijk denken en soms willen we ook liever niet dat Hij zich ermee bemoeit. God weet echter allang hoe we ons voelen en wat we denken.

Vertel God alles eerlijk. Stort je gevoelens bij Hem uit. Hij kan er echt wel tegen. En vraag Hem je te helpen om Hem binnen te laten in dat geheime kamertje van je hart waar je die spulletjes verbergt waar niemand bij mag komen.

Bid niet alleen van die nette en geestelijke gebeden, maar bid echt. Bid met vuur en met tranen, met passie en met overgave en kom dan ter zake met God.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier