Verbind me door, alsjeblieft

Op zekere nacht werd de dominee met een schok wakker, overweldigd door een drang om te bidden voor zijn vriend die al jaren als zendeling werkzaam was in het hartje van Afrika. Ofschoon het midden in de nacht was, stapte hij uit bed en viel hij op zijn knieën om voor de man te bidden. Het gevoel van dreiging en gevaar wilde maar niet weggaan, maar de dominee bleef bidden en eindelijk, een paar uur later, werd hij vervuld met een diepe vrede en kon hij nog een uurtje slapen.

Een maand daarna ontving hij een brief van zijn vriend en toen bleek dat die op die bewuste nacht bijna verslonden was door een bloeddorstige leeuwin. Hij schreef: “In de rimboe stuitten we op twee leeuwen en een leeuwin en we joegen de beesten weg. Maar de leeuwin sloop ons achterna en op een onbewaakt ogenblik overviel ze me. Ze gooide zich met haar hele gewicht op me en zette haar tanden in mijn arm, terwijl ze mijn schouder openscheurde met haar klauwen. Ik riep naar onze drager om de leeuwin dood te schieten, maar die was verlamd van angst en gooide zijn geweer op de grond. Maar toen het geweer op de grond viel ging het alsnog af en door de knal ging de leeuwin op de vlucht.

Net op tijd… ik ben nog steeds in leven. Dank je dat je altijd voor me bidt, want zonder jouw gebeden zou ik het er die dag niet levend vanaf gebracht hebben.”

***

 Bidden? Dat doen we allemaal. Ook voor anderen. Als iemand een probleem heeft klinkt het zorgzaam en betrokken als wij beloven om voor hem te bidden. Dat is het natuurlijk ook, maar een belofte is snel gemaakt en even zo snel weer gebroken, want soms vergeten we het al snel, of bidden we een lauw gebedje om in elk geval onze plicht te doen.

Maar toen Paulus ons aanspoorde om ‘te bidden zonder ophouden,’ bedoelde hij ongetwijfeld toch iets anders. Natuurlijk is niet iedereen geroepen om te preken en niet iedereen vertrekt naar een onherbergzaam gebied om daar het Evangelie te brengen. Maar iedere Christen is wél geroepen om mee te strijden in het gevecht tussen het licht en het duister.

De wapenen waarmee wij strijden hebben niets te maken met vlees en bloed of aardse wapenen. Het gaat hierbij om geestelijke wapens en het gebed is daarbij wellicht het allergrootste. Iedere Christen kan bidden en gebed werkt voor iedere gelovige. Niets verstoort het werk van het duister dan ook zo erg als oprecht gebed. Gebeden voor vrienden, kennissen, ongelovigen. Voor hele landen en situaties, en voor je eigen situatie.

Door gebed kunnen we bergen verzetten. Iemand schreef eens dat niemand zo arm is als de mens voor wie niet gebeden wordt. Als wij niet voor anderen bidden wordt de stroom van Gods liefde geblokkeerd en kan die deze mensen nauwelijks bereiken. Door het gebed verbinden wij anderen met God. Als je aan iemand denkt is het dan ook goed mogelijk dat God die gedachte in je heeft laten opkomen, omdat Hij in contact wil komen met die persoon.

Stel je eens voor dat je de bedrijfsleider van het een of andere bedrijf wilt spreken. Je krijgt dan altijd eerst de secretaresse aan de lijn. Die vraagt heel beleefd met wie je wilt spreken en als ze begrepen heeft wat je wilt, verbindt ze je door met de gewenste persoon.

Zo is het ook met het gebed. In zekere zin zijn wij als de secretaresses die God verbinden met de mens met wie Hij wil spreken. God belt ons op en vraagt ons om Hem door te verbinden. Maar als het ons niet interesseert of wij niet luisteren, doen we ons werk niet en kan God zijn boodschap niet doorgeven. Soms lijkt het gebed voor anderen maar zinloos. Je ziet maar weinig resultaat en de verleiding is groot om het maar te laten schieten. Maar dat is alleen omdat wij niet in de Geest kunnen kijken en niet zien wat er werkelijk achter de schermen gebeurt. God werkt door gebeden, zowel die voor anderen als die voor onszelf, maar gericht gebed vraagt iets van ons.

Een van Satans grootste projecten is dan ook ongetwijfeld om ons ervan te overtuigen dat het allemaal wel meevalt met die zogenaamde kracht van het gebed en dat we onze energie maar beter in iets anders kunnen stoppen. Maar Jezus zei iets heel anders… en Zijn mening is toch heel wat meer waard.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *