Hoogmoed komt voor de val

Ergens ver weg woonden een kikker en twee eenden in een prachtige vijver. Ze woonden daar al hun hele leven en waren goede vrienden. Maar helaas droogde de vijver op in een extreem warme zomer. Wat moesten ze nu? Ze realiseerden zich al snel dat ze op zoek moesten naar een andere vijver. Dat was voor de eenden geen probleem, want die konden vliegen. Maar vriend kikker kon dat niet. Toen ze het probleem bespraken kwam de kikker met een idee. Hij stelde voor dat de twee eenden een stok tussen hun snavels zouden klemmen waar hij dan aan zou kunnen  hangen door zich er met zijn bek aan vast te bijten. Dan konden ze samen naar betere oorden vertrekken. Het was de perfecte oplossing. En zo kwam het dat ze al snel hoog boven de velden door de lucht vlogen. Toen zag een boer hen voorbij vliegen. “Wat een geweldig idee,” schreeuwde die enthousiast. “Ik vraag me af wie er zo slim was om dat te bedenken?” De kikker hoorde de boer terwijl ze overvlogen en schreeuwde het uit in trots: “Dat was ik…”

***

Hoogmoed komt voor de val en is iets waar we allemaal weleens mee te maken hebben. Het doet pijn om te vallen, maar als je ervan leert en je er niet tegen verzet word je er sterker door.

Zo lijkt het erop dat Koning David, een van de meest geliefde helden uit de Bijbel, nogal wat trots met zich meedroeg.

Wat een kerel was dat. Als jonge vent rekende hij al af met een leeuw en een hongerige beer om de kudde van zijn vader te beschermen en vervolgens maakte hij ook de angstaanjagende reus Goliath een kopje kleiner.

Het is niet zo makkelijk om met beide benen op de grond te blijven staan als iedereen je bejubelt en ook Koning David had het er moeilijk mee. De Bijbel verhaalt over de rare sprongen die hij later in zijn trots en huichelachtige rechtvaardigheid maakte en die hem bijna de das om deden. Want God kun je nu eenmaal niet voor het lapje houden en wat een mens zaait zal hij ook oogsten. Dus kreeg ook David de wind van voren.

Maar hij verzette zich er niet tegen. Hij verhardde zich niet en raakte niet verbitterd. Zijn liefde en respect voor God waren groot genoeg om zich door God te laten aanpakken. Hij verloor de waarheid niet uit het oog en wist dat hij verkeerd zat. Zo stortte hij zich met al zijn kracht op God en Zijn liefdevolle vergeving.

En dat is het geheim. Gods liefde. Gods vergeving en Gods waarheid. Het gaat er niet om dat we het altijd zo goed doen en foutloos en krachtig door het leven moeten zeilen. Maar laten we God toe in ons leven? Geven wij Hem de kans om ons te vormen en te onderwijzen? Als je jezelf op de borst slaat omdat je eigenlijk vindt dat je Gods geschenk voor de mensheid bent kun je er op rekenen dat er nog heel wat stormen in je leven zullen gaan opsteken. Dan heb je de waarheid uit het oog verloren.

Zonder Zijn liefde kunnen we het niet bolwerken. En als wij dan toch weer in de val gelopen zijn en er opnieuw een potje van hebben gemaakt, kunnen wij ons net als David tot God keren en naar Hem uitroepen, want God gebruikt alles in onze levens om ons op te bouwen naar het evenbeeld van Zijn Zoon.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier