Hij die weigert je alleen te laten

Toen ik de Here zocht, heeft Hij mij geantwoord. Hij heeft mij uit mijn vreselijke kwelling gered. (Psalm 34:5)

Het spreekwoord zegt dat ieder huisje zijn eigen kruisje draagt en daar zullen de meeste mensen het wel mee eens zijn. Helaas lijkt het een menselijk euvel te zijn dat wij allemaal geneigd zijn om snel te vergeten dat de Heer met ons mee liep toen wij dat kruis droegen en dat Hij het was die ons uiteindelijk naar de overwinning leidde.

Zo heeft ieder mens wel met een ziekte te maken gehad die hem tot wanhoop dreef. De medische wereld bracht met wat pillen en poedertjes wat hoop en verlichting maar het was al snel duidelijk dat er meer nodig was om met de voeten weer op vaste grond te komen. De dood leek nader dan het leven. En daar, in die duisternis en verwarring, toonde de Heer zich als een stabiele Vriend die weigerde hem alleen te laten. In wanhoop hield de mens zich vast aan God, en stap voor stap leidde Hij hem terug naar het land der levenden.

Wellicht had jouw duisternis niets te maken met ziekte, maar verloor je je baan, of ging het mis met je kinderen van wie je zo zielsveel houdt.

Je vroeg links en rechts om raad, las de juiste boeken en betaalde geleerde specialisten om hulp te bieden. En toch… de vrede was ver te zoeken en de problemen bleven je grijnzend aanstaren. En daar, in die duisternis en verwarring, bleek de Heer een stabiele Vriend die weigerde je alleen te laten. In wanhoop hield je je vast aan God en leidde Hij je terug naar het land der levenden.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. In de onrustige wereld waarin wij leven heeft ieder van ons wel momenten gekend waarop de wanhoop de overhand nam en niets nog leek te helpen totdat we ons tot de Heer wendden om hulp en Hij een stabiele Vriend bleek die weigerde ons alleen te laten.

Hoewel menselijke hulp echt niet altijd verkeerd is; dokters niet altijd ongelijk hebben en de geleerde specialisten heus wel wat weten, is er toch altijd een grens aan wat de mens kan doen en is onze kracht in vergelijking met onze Schepper hopeloos ontoereikend. Maar God kan het aan en belooft onze last te dragen.

Wat we daarvoor moeten doen? Heb de Heer lief met je hele hart en koester de relatie die Hij met ons wil hebben. En wees eerlijk, heeft de Heer je niet iedere keer geholpen als je je oprecht naar Hem keerde en Hem aanriep in jouw moment van duisternis?

Jezus zei: “Ik ben gekomen om mijn schapen leven in overvloed te geven. Ik ben de goede herder. De goede herder geeft zijn leven voor zijn schapen.” (Johannes 10:10-11)

Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *