Een onverwachte muurschildering

… Niet wat de mens ziet, want de mens ziet aan wat voor ogen is, maar de Heere ziet het hart aan.
– 1 Samuel 16:7

Dicht bij mijn zomerhuisje in het noorden van Schotland staat een oud landhuis. In een van de kamers daar worden op de muren regelmatig schetsen en tekeningen gemaakt door kunstenaars die het huis bezoeken. Het is een soort traditie geworden die is begonnen naar aanleiding van een ongelukje dat daar had plaatsgevonden.

In dat landhuis was een pas gerenoveerde salon die er keurig uitzag. De muren waren opnieuw gestuukt en overgeschilderd en alles blonk en straalde. Maar toen was er een vat spuitwater gesprongen en het bruisende spul had de prachtig geverfde muur op een afzichtelijke manier bedorven. De vrouw des huizes was behoorlijk uit haar humeur. Het was een ramp gewoon. Het hele zaakje moest opnieuw overgeschilderd worden en ze was juist zo blij geweest dat al dat ongemak voorbij was. Ze deed dan ook geen enkele moeite om haar ongenoegen te verbergen. Maar juist in die week logeerde de beroemde Schotse kunstschilder Sir Edwin Landseer in het landhuis en die was begaan met de mopperende vrouw. Hij keek eens goed naar de muur en kreeg het idee dat er nog wel iets met die muur te doen was. Hij repte tegen haar met geen woord over zijn voornemen.

De volgende dag, nadat de vrouw des huizes zich nog steeds met een gezicht als een oorwurm door de dag had gesleept omdat de muur nu was opgedroogd en er nog slechter uitzag, bleef de schilder alleen achter terwijl de anderen een tocht over de hei maakten. Hij nam een stuk houtskool ter hand en begon enthousiast te werken. Met zijn bedreven hand pakte hij alle beschadigde plekken op de muur aan en maakte ze tot een essentieel onderdeel van een beeldschone muurdecoratie. Het werd een betoverend schouwspel van een waterval in het woud met op de voorgrond de statige gestalte van een edelhert. Toen de vrouw des huizes terugkwam kon ze haar ogen haast niet geloven.

Juist deze muurschets wordt beschouwd als een van Landseers beste natuurschetsen van de Schotse Hooglanden.

De achterliggende gedachte is dat iets dat aanvankelijk een volslagen mislukking lijkt, toch veranderd kan worden in iets kostbaars met een grote schoonheid. Dat is nu precies het wonder en de macht van onze liefhebbende Vader. Het doet er niet toe waarin je gefaald hebt. Het doet er niet toe of je er helemaal door uit het veld geslagen bent, of dat je zo ontmoedigd bent dat je het niet meer ziet zitten. Ben je afgedwaald van alles dat eens kostbaar was in je leven, of denk je dat je God teleurgesteld hebt? Laat Zijn liefde je hart weer binnen stromen. De grote kunstenaar, de grote Meester en Heer van ons allemaal, kan je ziel genezen en je in de richting van een positief leven in een prachtige toekomst leiden.

Naar een anekdote van J. Stuart Holden
Download PDF

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *