Maandag 4 juli 2022

Het verhaal gaat, dat de vrouw van een ongelovige man zich iedere dag trouw terugtrok in de slaapkamer om daar de Bijbel te lezen. Dat zinde de opstandige man niet. “Hou toch op met die rommel,” schreeuwde hij boos. “Ik heb een hekel aan dat waardeloze boek.”
“Het spijt me,” antwoordde zijn vrouw. “Dit is mijn dagelijkse brood.”
“Je brood?” zei hij. “Dan zal ik je er zo mee volstoppen dat je me gaat smeken om het je niet langer te voeren. Net als die keer toen ik me overat bij het feestdiner en een paar dagen lang geen eten meer kon zien.”
“Hoe ga je dat dan doen?” vroeg zijn vrouw geïnteresseerd.
“Ik ga je voorlezen uit dat boek. Iedere avond. Urenlang, totdat je er schoon genoeg van hebt.”
Zo gezegd, zo gedaan. Iedere avond pakte hij de Bijbel en begon zijn vrouw te bestoken met Bijbelpassages. Eerst ruw en oneerbiedig, maar na verloop van tijd begon hij met meer aandacht te lezen. En toen, na dit een maand lang te hebben volgehouden en hij net klaar was met het voorlezen van Johannes 3, stopte hij met tranen in zijn ogen en fluisterde hij tegen zijn vrouw: “Wil je alsjeblieft voor me bidden? Wat ben ik een slecht mens.”

Het is de geest die iemand levend maakt. Aan alleen een lichaam heb je niets. Mijn woorden zijn Geest en leven.
Johannes 6:63

Deze week nieuw op de site
Wachten?Maar ik wacht al zo lang
Hoe moet ik Gods Woord lezen?
De gouden jaren 8
Luisteren naar de Geest

Spreuk van de week
Toen een oude man iemand luidkeels een ander hoorde veroordelen voor de een of andere fout, zei hij eenvoudig en met hartverwarmende duidelijkheid: “U heeft gelijk, mijnheer. Wat een vreselijke zonde. Wij tweeën zondigen zo niet. Wij doen dat heel anders.”
Charles D. Williams

Om over na te denken
De Heer is mijn herder; dat is Hij op zondag, maar ook op maandag, dinsdag en op iedere dag die nog gaat komen. Hij is mijn herder in de winter en in de zomer; Hij is het in China en hij is het thuis. Hij is mijn herder in tijden van voorspoed en vrede, maar Hij is het ook als ik arm ben of mij omringd weet door vijandige krijgsmachten of ideologieën.
Wat God ook doet, het is altijd goed; vol zegen en wijsheid. God is goed. Hij is alleen maar goed en dat is Hij voortdurend. De mens die God als zijn Herder heeft aangenomen kan zich verzekerd weten van de belofte dat Zijn goedheid en liefde zijn leven lang bij hem zullen zijn en dat hij zijn hele leven dicht bij Hem mag leven. (Psalm 23:6)
Wij kunnen er zeker van zijn dat zowel de dagen van voorspoed als de dagen van tegenslag gevuld zullen zijn met Zijn goedheid. Een gelovig mens hoeft in tijden van pijn en tegenslag niet te wachten totdat hij begrijpt wat er aan de hand is, alvorens hij op Gods goedheid kan vertrouwen. God heeft ons beloofd dat alle dingen medewerken ten goede voor al Zijn kinderen. Dat is het woord van een Heer, en een rots waarop wij kunnen bouwen.
Hudson Taylor  

 

 Uit het archief van Spurgeon

Het gevecht met geestelijke ziekten
Wees niet jaloers op mensen bij wie alles goed lijkt te gaan, en bij wie alle misdadige plannen lijken te slagen. Word niet boos of jaloers. Boosheid en jaloersheid doen alleen maar kwaad.
Psalm 37:7b,8

Het lijkt bijna onmogelijk om onze pelgrimstocht hier op aarde door te brengen zonder een zekere mate van bezorgdheid en neerslachtigheid van geest. Ieder mens krijgt er zo nu en dan mee te maken. Maar dat wil nog niet zeggen dat wij op zulke gedachten moeten bouwen of ze de beste plaats in ons hart moeten geven. Maarten Luther zei dat, alhoewel we niet kunnen verhinderen dat er vogels boven ons hoofd vliegen, wij ze toch zeker geen nest in ons haar hoeven te laten bouwen? God houdt ons niet verantwoordelijk voor de ideeën die de duivel ons toefluistert, of voor de ongelovige suggesties van ons eigen boze hart, maar Hij houdt ons wel verantwoordelijk voor al die keren dat we aan die verleidingen toegeven en ons van het juiste pad laten afleiden.

Lees meer op de site

Uit de schatkist van het verleden
Toen de ongelovige kolonel Charteris op zijn sterfbed lag schreeuwde hij uit: “Ik heb er 30.000 pond voor over als iemand mij ervan kan overtuigen dat er geen hel is.”
Helaas voor hem was er niemand die aan dat verzoek kon voldoen. Hoe makkelijk is het voor de opstandige mens om grote, stoere taal te bezigen als alles goed met hem gaat, hij in blakende gezondheid verkeert en gedachten over dood, hemel en hel ver bij hem vandaan staan? Maar als er nog slechts een korte tijd te leven is ziet iedereen alles in een heel ander perspectief.

Kolonel Francis Charteris (1675 – 1732), was een Schotse soldaat en avonturier die een aanzienlijke som geld verdiende met gokken. In 1730 werd hij veroordeeld voor verkrachting van een bediende en ter dood veroordeeld. Hij kreeg nog wel gratie maar stierf kort daarop een natuurlijke dood.

Omdat ze zich niets van God aantrekken, zijn ze op weg naar het dodenrijk. Iedereen die God vergeet, is op die weg naar de dood.
Psalm 9:18

Dat is grappig
Een oude non die in een klooster naast een bouwterrein woonde, merkte het grove taalgebruik van de arbeiders op en besloot om eens met hen te gaan praten om hun gedrag te corrigeren en hen te vertellen over de Redder die ze klaarblijkelijk niet kenden.

Zo gezegd, zo gedaan. Ze pakte haar lunch en stopte die in een grote, bruine zak om die tijdens het schaftuur op de bouwplaats met de arbeiders op te eten. Zo zou ze met hen kunnen praten en hen verder helpen op hun geestelijke pad. Met een brede glimlach liep ze op de groep af en vroeg: “En mannen, kennen jullie Jezus ook?”

De mannen schudden hun hoofd en keken elkaar enigszins verward aan. Toen keek een van de arbeiders omhoog naar de anderen die hoog in de lucht op een staalconstructie aan het werk waren en riep: “Hé jullie daarboven, kent iemand daar Jezus?” Een van de staalarbeiders riep terug naar beneden: “Hoezo?”
De arbeider riep terug: “Omdat zijn vrouw hier is met zijn lunch.”

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *