Maandag 16 januari 2023

In Romeinen 14:7 leert de Bijbel ons dat niemand voor zichzelf leeft. Iedereen heeft invloed; goed of slecht en de gevolgen van een goddeloos leven blijven niet beperkt tot de ongelovige mens. Daar was een opgewonden kerel het niet mee eens. “Onzin,” sprak hij geïrriteerd. “Ik leef zoals ik wil, doe zoals ik wil en bij alles wat ik doe probeer ik niemand kwaad te doen. Ik ben in wezen een goed mens en houd mijn leefwijze voor mezelf.”

“Dat is heel nobel van je,” antwoordde iemand, “maar ik heb eens een zeeman gekend die op de bodem van het schip zijn bed had opgemaakt en besloot dat het hem wellicht zou verfrissen als hij onder zijn bed, uit het gezicht van zijn mede zeemannen, een gat in de bodem van het schip zou boren.

Zijn metgezellen waren razend en scholden hem uit voor van alles en nog wat, maar de man verweerde zich boos dat ze niet zo’n kabaal moesten maken. Hij had het gaatje tenslotte onder zijn eigen bed geboord en viel er verder niemand lastig mee.

Niemand kan de volledige gevolgen van zijn eigen misstappen inschatten en iedere ongerechtigheid heeft gevolgen voor een ander. Vraag het bijvoorbeeld maar aan een man zoals Achan in het Bijbelverhaal in Jozua 7.

Want Achan uit de stam van Juda, nam iets van de buit mee voor zichzelf. Daarom werd de Heer woedend op Israël.

Deze week meer dan de moeite waard
Daar waren ze dan toch… Letters in de lucht, geschreven als door een onzichtbare hand, die de Zoon van God verheerlijkten. Maar niemand keek ernaar en het effect was minimaal. Zag niemand het wonder dan?
Lees er hier meer over

Wat er ook op ons af mag komen en met wat voor problemen we ook te maken mogen krijgen, God geeft ons de middelen om als overwinnaars door het leven te gaan en uiteindelijk veilig naar ons eeuwige huis te vliegen met de kracht van de adelaar.
Lees er hier meer over

Ik had er al vaak over gelezen, maar nu overkwam het mij. Tijdens een operatie heb ik een bijna-doodervaring gehad en ben ik zo’n negen minuten buiten mijn lichaam geweest. Daar ontmoette ik engelen…
Lees er hier meer over

Iedere avond trok ze zich terug in haar slaapkamer en zong. Maar ze zong niet zomaar. Ze zong voor God. Soms wel urenlang.
Lees er hier meer over

De nieuwe Actief is uit
Deze nieuwsbrief op de site lezen

Spreuk van de week
Ik bestudeer mijn bijbel op dezelfde manier waarop ik mijn appelen verzamel.  Eerst schud ik de hele boom zodat de rijpste eruit vallen. Dan schud ik elke afzonderlijke tak zodat er nog meer afvallen, en als ik dat gedaan heb kijk ik onder ieder blaadje en elk twijgje om te zien hoe rijp de appelen zijn die er nog hangen en of ik er iets mee kan.
Maarten Luther

 “Vergeving”, zei een jochie, “is wanneer ik papa’s zaag in de regen laat liggen, en hij zegt dat het niet geeft omdat die zaag toch al roestig was.”
Norman Vincent Peale

 Om over na te denken

Ik geef jullie vrede. Ik geef jullie míjn vrede. De vrede die Ik jullie geef, is een ander soort vrede dan de vrede van de wereld. Wees niet bang of verdrietig.
Johannes 14:27

 Donkere uren… niemand houdt ervan, ze komen echter altijd; onverwacht en ongezien. Maar wij zijn er klaar voor. Dat is tenminste de bedoeling en de kracht van ons geloof. Als we geen houvast hebben aan een vrede die ononderbroken door diepe duisternis kan gaan, zullen we in een staat van voortdurende angst verkeren. Elke steen die door een toevallige voorbijganger naar ons wordt gegooid, kan dan de rust en de zuiverheid van het Meer van Vrede verbreken en verontrustende rimpelingen veroorzaken. Dat is nergens voor nodig en we moeten leren om te vertrouwen op de voortdurende aanwezigheid van de Man die niet alleen een “grote rust” in de ziel kan brengen, maar die ook nog eens kan bewaren. Laat niets tot je komen dat je niet onmiddellijk aan Hem overdraagt – alle kleine zorgen, alle verpletterende moeilijkheden, en dat zogenaamde onvermogen om te geloven.
-F. B. Meyer

 Uit het archief van Spurgeon
Als de duivel nooit brult, zal de kerk nooit zingen. Als de duivel is ingeslapen en niet bezig is met zijn goddeloze werk hoeft de Heer niet veel te doen. Maar als Christus begint te werken beginnen de goddeloze kanonnen van de duivel te bulderen. Reken er maar op: als Christus aan het werk is wordt de duivel razend. En dat mag een troost voor ons zijn. Dus als je slechte berichten hoort, wanneer de naam van Christus belachelijk wordt gemaakt en er bedreigingen en spotternijen zijn, prijs dan de Heer en verheug je in Hem, want dat is het bewijs dat de Heer onder zijn volk is en iets geweldigs aan het doen is.

Uit de schatkist van het verleden
De naam “Lady Powerscourt” zegt ons wellicht niet veel, maar zij was in de 19e eeuw een bekende adellijke Christen die in Ierland veel werk voor de Heer heeft verzet. Ze werd in 1800 geboren en leefde maar kort, want ze stierf in 1836.  Toen ze niet lang meer te leven had en op haar ziekbed lag werd ze bezocht door een goede vriend die haar vroeg: “Hoe gaat het vandaag, Lady Powerscourt?”

“Uitmuntend,” antwoordde ze. “Ik heb een geweldige ontdekking gedaan.” Haar vriend fronste zijn wenkbrauwen en keek haar vragend aan.

“Ik zie opeens heel duidelijk dat we voor onze pelgrimstocht door dit leven heel veel van Gods beloften nodig hebben. Beloften voor steun, bescherming, hulp en kracht. Maar om te sterven is er maar een belofte nodig.”

“En welke belofte is dat, mevrouw?”

“De enige belofte die een mens nodig heeft om te sterven staat geschreven in 1 Johannes 1:7. ‘Het bloed van zijn Zoon Jezus Christus wast ons schoon van al onze ongehoorzaamheid aan God.’ Die Bijbelpassage is me nog nooit zo dierbaar geweest als vandaag.” Ze stierf niet lang daarna met een vredige uitdrukking op haar gezicht.

 Een glimlach voor vandaag
Een Christen, ergens in een afgelegen gebied in de bergen, deed haar best om de arme, plaatselijke bevolking over het evangelie te vertellen. Daarom nodigde ze eens een groep kinderen uit om bij haar thuis te komen eten. Dit waren jonge kinderen uit de allerarmste bergfamilies die maar nauwelijks konden rondkomen. Eén klein meisje was helemaal in de wolken toen ze het maal zag dat voor haar klaarstond en ze schrokte alles op.  Maar ze dronk geen druppel van het enorme glas melk dat voor haar was neergezet. De vrouw dacht dat het arme schaap wellicht niet van melk hield, en vroeg haar waarom ze niet gedronken had.

“U heeft me niet verteld tot waar ik mag drinken,” antwoordde ze. Het kind was gewend in de armoede van het gezinnetje om zelfs haar melk te moeten delen met haar broertjes en zusjes en kon onmogelijk geloven dat het glas melk helemaal voor haar was.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *