Hun laatste Woorden

Een collectie van uitspraken gedaan door bekende mensen vlak voor hun dood.

Koning David zei in Psalm 90:12: “Zo leer ons om onze dagen te tellen, dat we onze harten naar wijsheid kunnen richten.”

Dit leven, hoe belangrijk het op dit moment ook mag zijn, gaat uiteindelijk voorbij en is het voorportaal naar de eeuwigheid. Als wij onze ogen slechts richten op het tijdelijke en het vergankelijke van deze aarde en verder geen voorbereidingen treffen voor de reis naar de eeuwigheid kunnen we nog voor een grote verrassing komen te staan. Zo kunnen we nog het een en ander leren van de laatste woorden die verschillende mensen hebben uitgesproken op hun sterfbed.

Rudolph Valentino –Acteur
Laat de gordijnen open. Ik voel me prima. Ik wil dat het zonlicht me kan begroeten.

Emily Dickenson- Auteur
Ik moet nu echt gaan, want de mist is aan het optrekken.

Thomas Edison- Uitvinder
Het is er zo mooi.

Joseph Stalin
Over de doodsstrijd van Stalin, de Russische dictator die verantwoordelijk was voor de dood van miljoenen Russen, zei zijn dochter Swetlana Allilujewa, “Vader stierf op een verschrikkelijke en zeer moeilijke wijze. God geeft de rechtvaardigen een gemakkelijker dood.”

Dorothy Day- Journaliste
Grijp mijn hand vast en laat mij komen

Heinrich Heine
Heinrich Heine was een ongelovige scepticus, maar veranderde later in zijn leven van houding. In het voorwoord van zijn gedichtenbundel “Romancero” (1851) schreef hij: “Als je de dood in de ogen staart word je gevoeliger en wil je graag vrede sluiten met God en de wereld. Mijn gedichten, die alleen maar verwijten bevatten tegen God, heb ik in een angstige ijver aan de vlammen overgeleverd. Het is beter dat de verzen branden dan de mens die de verzen gemaakt heeft. Ook ik ben teruggekeerd naar God, zoals de verloren zoon.” Toen hij stierf, zei hij: “God zal me vergeven. Dat is nou eenmaal zijn baan.”

Henry Ward Beecher- Predikant
Nu begint het wonder

Goethe Dichter/Filosoof
Meer licht – Meer licht

Willem van Oranje
Willem van Oranje, nadat hij door Balthasar Gerards was neergeschoten, “Mijn God, mijn God, heb genade met mij, en met mijn arme volk!”

Napoleon Bonaparte
Over Napoleon schreef Graaf Montholon: “De Keizer stierf door iedereen verlaten, op deze verschrikkelijke rots. (Elba) Zijn doodsstrijd was afschuwelijk!”

Lawrence Oates
Britse onderzoeker, die zichzelf opofferde in 1912 in een poging om zijn uitgehongerde metgezellen te redden tijdens Scott’s expeditie naar de Pool: “Ik ga naar buiten, maar het kan wel even duren.”

Voltaire – Filosoof
Voltaire die zijn leven lang vocht tegen het geloof in God stierf een afschuwelijke dood. Zijn verpleegster zei: “Voor al het geld in Europa zou ik geen enkele andere ongelovige willen zien sterven! De hele nacht door riep hij om vergiffenis.”

Cesare Borgia
Cesare Borgia, Staatsman uit de Italiaanse geschiedenis : “Ik heb in de loop van mijn leven overal voor gezorgd, behalve voor de dood, en nu moet ik volledig onvoorbereid sterven.”

Crowfoot (Indiaanse redenaar):
“Wat is het leven op aarde? Het is de flits van een vuurvliegje in de nacht. Het is de adem van een buffel in de winter. Het is de schaduw die over het gras glijdt en zichzelf in de zonsondergang verliest.”

Karl Marx
Karl Marx schreeuwde tegen zijn verpleegster die hem vroeg of hij nog laatste woorden had: “Ga weg, d’r uit! Laatste woorden zijn voor dwazen die niet genoeg gezegd hebben.”

William Somerset Maugham
(Britse auteur die stierf in 1965) “Sterven is een ontzettend saaie, grijze affaire. Mijn advies is dan ook dat je er maar beter voor kunt zorgen dat je er niets mee te maken hebt.”

Jezus Christus
Vandaag zult u met Mij in het paradijs zijn. Daar kunt u zeker van zijn.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *