Over wolken en wind

Hij verpakt de regen in zijn dikke wolken, zonder dat het wolkendek daardoor scheurt. -Job 26:8

De Bijbel een wetenschappelijk boek?
Natuurlijk niet. De Bijbel is bedoeld als onze gids, een betrouwbare lamp die ons pad verlicht zodat wij in dit leven de juiste keuzes kunnen maken. En toch staan er in dat wonderlijke boek zulke prachtige passages, eeuwen en eeuwen geleden geschreven, die wijzen naar een diep inzicht in de Schepping en die niet zomaar door iemand klakkeloos op papier gezet kunnen zijn.

Wat moeten wij bijvoorbeeld denken over de uitspraak in het boek Job (veel Bijbelgeleerden denken dat dit het oudste Bijbelboek is dat er bestaat, en is geschreven door Mozes) dat God de regen verpakt in de wolken, zonder dat het wolkendek scheurt?

‘Wat een onzin’, denkt een ongelovig mens misschien. Natuurlijk scheuren de wolken niet.

Laten we daar dan eens wat nader naar kijken. Zo blijkt het dat één klein wolkje wel het gewicht kan dragen van een miljoen kilo water. Metingen hebben uitgewezen dat er bij een goede onweersbui zo’n 500 miljoen kilo water over de aarde wordt uitgestort, iets dat bij een orkaan vele malen hoger is.

Maar hoe blijft zo’n enorm gewicht in de lucht hangen? Echt begrijpen doen we dat niet.

God vroeg het ook aan Job en had hem heel wat te vragen over de wolken.

Hij laadt de wolken met waterdamp en uit diezelfde wolken komt zijn bliksem. Hij stuurt de bliksemschichten met zijn hand en overal op aarde doen zij wat Hij beveelt. Hij stuurt de wolken als straf of—in zijn liefdevolle goedheid—als bemoediging voor de mensen. Luister, Job, sta stil en kijk naar de machtige wonderen van God! Weet u hoe God de wolken in de hand houdt en hoe Hij de bliksem daaruit tevoorschijn laat schieten? Begrijpt u hoe de wolken zo volmaakt kunnen zweven?  Het is het wonderlijke werk van de Alwetende.
Job 37:11-16

 

Natuurlijk weten de weerkundigen vandaag de dag heel veel, maar het fijne weten ze er ook niet van. En dan is er ook nog het gewicht van de wind. Daar wordt over gesproken in Job 28:25.

{God} bepaalde het gewicht van de wind en bestemde de maat voor het water*

Van lucht kun je alleen de kracht en het gewicht bepalen. Lucht is een gas en dat gaat overal naar toe. Water kun je meten, in een emmer schenken, het volume ervan meten, maar met lucht is dat niet mogelijk. Torricelli, een leerling van Galilei, toonde in 1643 voor het eerst aan dat lucht inderdaad gewicht heeft. Dat leidde tot de uitvinding van de barometer.

En hoe zwaar is die lucht dan?

Door metingen is een verbluffende ontdekking gedaan. Een gemiddelde onweerswolk weegt net zoveel kilo als een 10 met twaalf nullen. Maar zo’n onweerswolk is meestal een onderdeel van een grotere storm, en zo’n grote storm is dan ook vele malen zwaarder. Wetenschappers hebben berekend dat als zo’n storm zich beweegt met windkracht 8, dat overeen komt met een hoeveelheid energie van 4×1018

Wat wil dat zeggen?
Dat komt overeen met duizend miljard kilogram dynamiet. Ga er maar aan staan. In vergelijking is dat net zoveel als 80.000 atoombommen op Hiroshima.

Nee, de Bijbel is geen wetenschappelijk boek, maar als je dit zo leest, kan het je misschien aansporen dat Woord toch heel serieus te nemen.

Jezus zei: “De hemel en de aarde zullen verdwijnen, maar mijn woorden zeker niet.” Mattheüs 24:35.

 *De NBG vertaling heeft het niet over ‘gewicht’ maar kracht. Toch is het woord in de grondtekst het woord voor gewicht, en in de meeste Nederlandse Bijbelvertalingen wordt dan ook over gewicht gesproken, evenals in vrijwel alle buitenlandse vertalingen.

Gebaseerd op een artikel van Ben Hobrink in zijn boek: Moderne wetenschap en de Bijbel.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier