De Bijbel het woord van God?

Een beschouwing

Is de Bijbel werkelijk het Woord van God, zoals een Christen beweert? Hoe weten we dat God werkelijk spreekt door de Bijbel en waarom is de Bijbel beter dan andere boeken zoals bijvoorbeeld de Koran of de Bhagavad Gita?

Dit zijn goede vragen die ook een antwoord verdienen. In deze tijd van wetenschap, technologie, rationeel denken en zelfs ongeloof, is het belangrijk om dergelijke vragen objectief te bekijken en te beantwoorden.

Ofschoon het niet direct als bewijsmateriaal kan worden aangehaald is het zeker de moeite waard om eerst eens stil te kijken naar wat de Bijbel voor deze wereld heeft gedaan.

Er is geen boek op aarde dat zo’n enorme invloed heeft gehad op de mensheid en haar geschiedenis als dit boek. De Bijbel is terug te vinden in het werk van schilders, schrijvers, dichters, beeldhouwers en componisten. Talloze wetenschappers en regeringsleiders hebben hun levensideologie gebouwd op dit boek en geen boek is zo vaak gedrukt, herdrukt en verkocht. Ofschoon het talloze malen is herzien, vertaald en bestudeerd blijft de originele boodschap nog steeds dezelfde. De vervulde profetieën, duizenden jaren voor hun vervulling reeds uitgesproken, zijn uiterst nauwkeurig en zijn geschiedkundig bewezen.

Hoe verklaren we dit? Is dit allemaal toeval of een slim opgezette vervalsing door onbekende raddraaiers?
Jean Jacques Rousseau, die zelf maar weinig van God moest hebben, schreef over de Bijbel:

“Ik moet toegeven dat de grootsheid van de Heilige Schrift me uitermate verbaast. Als de Bijbel door de mens zelf is uitgevonden, is de mens toch wel uitzonderlijk knap.”

Denk hier eens over na:

  1. Het eerste boek dat ooit gedrukt werd was de Bijbel van Gutenberg.
  2. Het duurste boek in de wereld is de Bijbel van Gutenberg.
  3. Het duurste manuscript van deze wereld is de Sinaiticus. (Een van de eerste christelijke manuscripten met de Bijbel)
  4. Het langste telegram in de wereld was een passage uit de herziene King James Bijbel die destijds van New York naar Chicago werd gestuurd.

En dit: Mary Jones was een melkmeisje uit Wales. Ze wilde niets liever dan een eigen Bijbel bezitten. Ze was tot het geloof gekomen toen ze acht jaar was, en wilde zo graag al die bijbelverhalen zelf kunnen lezen. Maar een Bijbel zat er niet in. Dat was veel te duur.

Vader was reeds lang geleden overleden en het gezin kon maar nauwelijks rondkomen. Toch gaf Mary Jones het niet op. Die Bijbel moest en zou er komen.

Ze begon naast haar gewone werk op de boerderij allerlei klusjes aan te nemen, zoals het verzorgen van buurtkinderen, het wassen van kleren en het verkopen van extra eieren. Heel voorzichtig spaarde Mary Jones zo al haar centjes bij elkaar en eindelijk, na zes jaar, had ze genoeg geld om haar eigen Bijbel te kopen.

Daarvoor moest ze naar dominee Thomas Charles, 40 kilometer verderop. Geen probleem voor Mary Jones. Ze besloot haar schoenen uit te sparen voor zo’n lange wandeling en ging dus blootsvoets op pad. Toen ze bij Thomas Charles aankwam had hij net zijn laatste Bijbel beloofd aan iemand anders. De tranen sprongen Mary in haar ogen en toen ze haar verhaal deed besloot dominee Charles haar alsnog de laatste Bijbel te geven.

Toen hij later op een kerkvergadering vertelde over zijn ontmoeting met Mary Jones was iedereen diep onder de indruk en besloten ze gezamenlijk om een nieuw bijbelgenootschap op te zetten om er voor te zorgen dat de Bijbel overal in Engeland goedkoop te krijgen zou zijn. Het werd de British and Foreign Bible Society waarvan de bijbels over de hele wereld verspreid werden.

Voor welk ander boek bestaat zo’n honger en voorliefde? Uiteindelijk werd de Bijbel geschreven door heel veel verschillende mensen gedurende 1500 jaar. Wereldleiders kwamen en gingen, maar de Bijbel staat nog steeds in het centrum van onze geschiedenis.

Let eens op de woorden van Dr.Bernard Ramm, a Britse theoloog die overleed in 1992:

‘Duizenden keren is het doodvonnis over de Bijbel uitgesproken. Even zoveel keer is de bijbel begraven en de grafsteen geplaatst. Maar telkens weer kwam het lichaam uit dat graf. Niemand en niets heeft de Bijbel er onder kunnen houden. Er is geen boek op aarde dat zo is bevochten, bespot en ondervraagd. Geen enkel ander boek, geschiedkundig of filosofisch, is zo beklad met vergif en vijandigheid en zelfs tot in de kleinste details aangevallen. En nog steeds staat de Bijbel boven alles. Nog steeds is het het best verkochte boek, geliefd door miljoenen mensen.’

Toch wel bijzonder voor een boek over een God die niet zou bestaan.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier