Een zalfje voor de maandag blues

Jong en oud zullen dansen. Ik zal hun verdriet in blijdschap veranderen. Ik zal hen troosten. Ik zal hen weer blij maken na al hun verdriet.
-Jeremia 31:13

Niet meer verdrietig worden. Is dat mogelijk? Als dat zo is, “Waarom ben ik dan zo treurig? Waarom ben ik onrustig?” (Psalm 42:6)

Dat is een goede vraag. Het is goed om naar de oorzaak van onze problemen en smarten te zoeken. Als we er meer van begrijpen zijn we goed op weg naar genezing. Ons verdriet kan niet helemaal overgaan totdat we bij de bron van die smart zijn gekomen en ermee hebben afgerekend.

Wat we vaak over het hoofd zien is dat de fundamentele oorzaak van onze droefheid niet aan onze omstandigheden ligt, maar in onszelf; in onze houding. En daar moet de genezende zalf dan ook worden aangebracht. Daar kunnen we moed uit putten. Aan onze omstandigheden kunnen we zelf niet altijd veel doen, maar we kunnen wel werken aan een manier om de put uit te klimmen.

Toen de psalmist zijn ziel hierover onderzocht ontdekte hij hetzelfde. De moeilijkheid lag niet zozeer bij zijn omstandigheden, maar in de duisternis die hij had toegelaten in zijn eigen ziel.

 

Hij had God uit het oog verloren, het licht straalde niet langer op de akker van zijn hart en alles wat hij in zijn zwaarmoedige en bezwaarde staat nog zag, waren de hoge golven van moeilijkheden en de aanvallen van zijn vijand. De dingen die de mensen over hem zeiden hielpen ook niet bepaald mee. Zo gaat dat altijd in onze geestelijke gevechten. Door over deze dingen te tobben wordt de ervaring van Gods aanwezigheid vertroebeld. Door naar beneden te kijken wordt onze blik op de hemel verduisterd en voelen wij ons bedroefd, verlaten en afgedankt.

O ziel, dit is de ware oorzaak van jouw droefenis en melancholie. Het gevoel van Gods aanwezigheid is weg. Het beeld van Hem is nog slechts een vage hoop waar je niet op kunt leunen. Maar de remedie is altijd hetzelfde. Het duister heeft niets in te brengen tegen het licht en als we onze ogen weer op God vestigen en het licht binnenlaten slaat de droefenis direct op de vlucht. Zit stil bij God, richt je ogen op Hem en probeer het duister niet zelf weg te slaan, maar laat het licht gewoon schijnen. Alleen wanneer we het zicht op God verliezen en geen contact met Hem zoeken, zakt ons gemoed weg in verdrietige gevoelens, depressie en wanhoop. God verdrijft alle depressie en brengt blijdschap aan onze ziel.

-Naar een artikel van B. Mc Call Barbour

 “Ik wil altijd dicht bij U zijn. Met U naast me kan mij niets gebeuren. Daarom ben ik heel blij met U. Bij U ben ik helemaal veilig. Want U zal mij niet in het dodenrijk achterlaten. U zal mij, uw heilige, niet laten vergaan in de grond. U wijst me de weg naar het leven. Het is heerlijk om dicht bij U te zijn. U bent voor altijd een goede God!”
-Psalm 16:8-11

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *