Het oog

Een wonder van de schepping

Het menselijk oog is een wonder op zich en het is nagenoeg onmogelijk om de pracht van het oog met een paar regels te beschrijven.

Maar voor iemand die niet gelooft dat het oog ontworpen is, maar dat het miljoenen jaren geleden is ontstaan door een toevallige samenloop van omstandigheden, zijn er toch wat problemen.

Zelfs Charles Darwin had er de grootste moeite mee. Hij schreef:

“Als je bedenkt dat het oog een ongelooflijke precisie heeft waarmee het zichzelf kan instellen; dat het telkens de juiste hoeveelheid licht binnenlaat en optische kleurafwijkingen kan herstellen, dan vind je de bewering dat het zo maar toevallig is ontstaan op zijn zachtst gezegd bizar.” *

Dat wonder was dus ook Darwin niet ontgaan, maar ofschoon hij niet begreep hoe het mogelijk was, was hij er toch van overtuigd dat het oog stapsgewijs geëvolueerd is en van een eenvoudige lichtgevoelige cel is uitgegroeid tot het gecompliceerde oog dat het vandaag is. God was voor hem tenslotte geen optie.

Maar hoe is zo’n ontwikkeling mogelijk?

Een oog staat niet los van de rest van het lichaam en alles is met elkaar verweven. Zelfs een volledig gevormd oog is waardeloos zonder het uiterst gecompliceerde zenuwstelsel dat nodig is om signalen door te geven naar de hersenen die het moeten omzetten in zinvolle beelden.

Het menselijk oog heeft ongeveer 137 miljoen speciale cellen, de staafjes en kegeltjes die het licht van de lens ontvangen en het transformeren in kleine elektrische signalen. Deze signalen worden dan met een snelheid van bijna 500 km per uur naar de hersenen gestuurd waar miljoenen uiterst gecompliceerde elektrische aansluitpunten het in een beeld omzetten dat wij kunnen zien.

Dat beeld wordt alleen gevormd als alle componenten tegelijk functioneren, op de juiste manier. Als er ook maar een onderdeel hapert, gebeurt er niets. Hoe kan iets dat alleen maar werkt in zijn eindfase langzaam geëvolueerd zijn?

Ofschoon het oog vaak wordt vergeleken met een fotocamera, is het oog vele malen gecompliceerder dan de beste camera’s op de markt. Toch weet iedereen dat een camera niet zomaar toevallig tot stand is gekomen. Waarom dan wel het oog?
Dr. Michael Denton

 

Aanhangers van de evolutietheorie geloven dat het oog minstens in drie verschillende gevallen is geëvolueerd. Bij insecten, bij zoogdieren en bij amfibieën. Het oog van een insect is wezenlijk anders dan het oog van een zoogdier, maar is in veel gevallen nog vele malen gecompliceerder. Het oog van een vlieg heeft bijvoorbeeld duizenden verschillende lenzen.

Maar fossielen van tussenvormen zijn niet bekend. Er zijn wel fossielen bekend die door wetenschappers op meer dan 600 miljoen jaar oud worden geschat. Maar deze fossielen vertonen volledig en goed gevormde ogen. In bepaalde insecten, de trilobieten, vertonen de fossielen een structuur met twee lenzen die ideaal zijn voor het kijken onderwater.

Maar hoe is dat mogelijk? In de tijdlijn van de evolutietheorie begon het leven pas rond 600 miljoen jaar geleden. Hoe kunnen die ogen dan al volledig ‘af’ zijn? Er zijn geen fossielen bekend van de voorouders van de trilobieten. Van wat of wie zijn hun ogen dan geëvolueerd?

Er zijn ook veel verschillende ogen.

Zo bestaat er een vis, de slijkspringer, die zelf geen oogleden heeft. Maar om zijn ogen te beschermen kan hij ze in zijn oogkas ronddraaien zodat ze naar binnen kijken waardoor de buitenkant beschermd is.

Een andere vis, de vieroogvis of koetai, heeft bifocale ogen. De pupil van elk oog is in tweeën verdeeld. Als de vis door het water zwemt houdt hij het bovenste deel boven het wateroppervlak en kan hij alles goed zien, maar tegelijkertijd kan hij ook alles wat onder de waterspiegel gebeurt goed in de gaten houden, door het onderste deel van zijn ogen. Waar komt dat toch vandaan?

Dr. Evan: “De volgelingen van Darwin krabben zich verward achter de oren als ze met deze dingen geconfronteerd worden en meestal wordt dit soort zaken voor het gemak maar onder het vloerkleed geschoven en het wordt doorgaans dan ook niet in de biologieboeken op school onderwezen.” *

Als we op een eerlijke en open manier naar de wonderen van het oog kijken zal ieder weldenkend mens moeten toegeven dat zoiets gecompliceerds en wonderlijks toch onmogelijk gevormd kan worden door ontelbare stappen van dom toeval. De Bijbel stelt: Denkt u nu echt dat God, Die het oor maakte, Zelf niet horen kan? Of dat de Maker van het oog Zelf niets ziet? -Psalm 94:9

De HERE heeft veel dingen gemaakt; ogen om mee te zien en oren om mee te horen. -Spreuken 20:12

1.The Origin of Species.
2.Evolution: a Theory in Crisis, Burnett Books, 1865, p. 333.

Laat een bericht achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees de nieuwe Oppepper

Thuis of op je werk, een Oppepper maakt je sterk

Klik hier